Slik oppdager du dine fantastiske egenskaper

Skulle du ønske at du var like flink med hagen som naboen, like bekymringsløs og drivkraftig som den suksessfulle vennen din, eller like tilstedeværende som din beste venninne? Fortvil ikke! Dette er egenskaper du selv har!

Mange av oss har så lett for å se lengselsfullt etter andre menneskers positive egenskaper og deres evner til å lykkes med det de gjør. Samtidig er det dessverre også veldig typisk at vi ser ned på oss selv og irriterer oss over at vi mangler nettopp disse egenskapene. Men er det virkelig slik?

Vi kjenner som oftest våre negative sider best

Da jeg fikk en coachingtime med coach Anne Ma Lykseth for en tid tilbake, var jeg ganske raus med å fortelle om alle mine problemstillinger, utfordringer og dårlige egenskaper. Hun lyttet oppmerksomt gjennom hele denne klagesangen og bekreftet etterhvert at dette var ett «rom» jeg kjente veldig godt til.

Litt lenger ut i samtalen fikk jeg beskjed om å nevne enkelte mennesker jeg ser opp til. Deretter skulle jeg fortelle hva slags egenskaper de har, som jeg selv syns er viktige. Jeg nevnte blant annet at de er bekymringsløse, lever i nuet, og at de stort sett ikke bryr seg om hva andre mennesker kanskje tenker eller mener om dem.

I tillegg nevnte jeg at disse personene har evnen til å sjonglere mange ting på samme tid, innehar en gründerånd, utøver selvdisiplin, klarer å fokusere på ting til faste perioder, har en skaperånd, er selvsikre og løsningsorienterte, trenger ikke andres bekreftelse, har stor selvinnsikt og er drivkraftige.

Når du nå har lest denne listen over hva jeg virkelig beundrer ved andre mennesker, skjønner du sikkert hva jeg føler at jeg selv har utfordringer med?

Jeg kan være en ganske engstelig person. Jeg bekymrer meg hele tiden, frykter både fortid og fremtid, lever med ett stort kaos oppe i hodet mitt, sliter med å få gjennomført alle mine prosjekter, og glemmer mye av det som er rundt meg. Vedlikehold, og omsorg for andre mennesker har lenge vært svakt prioriterte egenskaper på enkelte felt, men jeg har likevel alltid forsøkt å please alle rundt meg, på egen bekostning. Jeg er en perfeksjonist med stor prestasjonsangst i tillegg. Kort sagt er det utrolig mye jeg føler er FEIL ved meg selv, og jeg har selvfølgelig vært ganske pliktoppfyllende i å påminne meg selv om hvor utilstrekkelig jeg egentlig er. En ganske typisk greie, er det ikke?

Gjenkjenn dine egne egenskaper i mennesker du beundrer

Coach Anne Ma gjentok alle de egenskapene jeg hadde nevnt for henne og ba meg skrive de ned. Deretter skulle jeg lese de opp høyt. Jeg trakk pusten og begynte å lese opp en liste som for meg var den reneste drømmeoppskriften på ett lykkelig og herlig liv, full av gjennomslagskraft. Det føltes nesten litt vondt å lese det opp høyt, for lengselen etter å inneha slike egenskaper selv, var og er ganske stor.

Da siste egenskap var lest opp, sa Anne Ma følgende til meg:

-Det her er egenskaper som du har gjenkjent i andre. Du kan kun gjenkjenne disse egenskapene fordi du selv har de.

Jeg ble rett og slett helt satt ut. Nølende og vantro fikk jeg ut følgende svar:

-Hæh..? Å?

Anne Ma fortsatte ved å si:

-Du kan ikke gjenkjenne noe i noen uten at du selv har det inni deg. Det går ikke. Så dette her, denne listen her, det er deg du leser opp.

I følge coach Anne Ma, var denne listen bare ett utdrag av alle de egenskapene jeg innehar, og hun presiserte også at dette er egenskaper som er latent i meg, her og nå.

Jeg ble sittende ganske forvirret og kjenne på alle spørsmålene som svirret rundt oppi hodet mitt. Dette her var noe helt nytt, noe jeg med en gang visste at jeg ville trenge litt tid på å prosessere.

Skru opp volumet

Det mest naturlige spørsmålet måtte bare spørres: Hvorfor virker det ikke slik da? Selv kunne jeg ikke se noen tegn til at jeg noensinne har hatt, eller at jeg nå har denne flotte smørbrødlisten av egenskaper.

Anne Ma fortsatte:

-Det som kan være forskjellen, er hvordan disse personene bruker de egenskapene, og hvordan du selv bruker dem. Noen av disse personene bruker for eksempel egenskapen på ett større volum, med mer styrke, la oss si på en skala fra 1 til 10. Kanskje disse personene har egenskapen skrudd opp på 10, mens du har den skrudd opp på 2 eller lavere.

Anne Ma forklarte videre at jeg rett og slett kan ha lagt disse egenskapene litt til side, mens personene jeg ser opp til har valgt å skru nettopp disse egenskapene opp på full styrke. Det at de ikke er like fremtredende hos meg, betyr ikke at jeg ikke innehar dem. Det er jo en kjempegod nyhet!

Så da kan jeg jo bare kopiere dem? Eller?

Skap ditt individuelle uttrykk av de egenskapene du ønsker å styrke

-Hver person har sin måte å utvikle egenskapene på, og vil ha ett individuelt uttrykk på hvordan egenskapen uttrykker seg, sa Anne Ma ettertrykkelig. Hun understrekte at de færreste vil ha ett ønske om å kopiere andre, noe jeg er helt enig i. Så det blir opp til hver enkelt å utvikle seg på sin egen, individuelle måte.

Men hvordan gjør man så det? Jeg kom tross alt med en ganske lang liste, og kunne ikke helt skjønne hvor jeg skulle begynt å utvikle meg. Hva skal man ta tak i, når det er så mye som spiller på lavt volum? Det var da Anne Ma kom til unnsetning igjen og ba meg tenke over hvilke tre egenskaper det kunne være mest nyttig for meg å skru opp styrken på her og nå, i denne omgang.

Dét var ikke vanskelig. Sånn sett hadde jeg vel kanskje god selvinnsikt likevel? Ganske raskt kom jeg frem til at det ville være det å slutte å bry seg om andres meninger, leve i nuet og å være bekymringsløs.

Skap ett nytt rom der de styrkede egenskapene råder

-Når du bruker disse egenskapene, som du har, hva slag effekt har det på de tingene du gjør?, spurte Anne Ma, og ba meg fortelle fra mine erfaringer ved å ha brukt de tre egenskapene.

Ut i fra det jeg fortalte, kunne hun trekke frem at når jeg har tatt i bruk egenskapen å være bekymringsløs, gjennomfører jeg ting og har det bra underveis. Dersom jeg mestrer å være tilstede i nuet, påvirker det motivasjonen positivt, i tillegg til lekenheten, kreativiteten, og min interaksjon med andre mennesker. Det å også kunne gi beng i hva andre mennesker mener, styrker hele go’følelsen, og smelter de tre egenskapene sammen til én. For dersom jeg ikke bryr meg om hva andre mener, bryr jeg meg heller ikke om deres eventuelle forventninger til meg, og jeg opptrer således bekymringsløst. Med disse tre egenskapene rådende, forsvinner også perfeksjonismen og prestasjonsangsten.

-Jeg foreslår at du nå lager deg ett nytt «rom», ett rom til, som du blir like godt kjent med som det første «rommet». Det nye rommet, rommet der du er bekymringsløs, lever i nuet og ikke bryr deg om hva andre mener, -det er dette rommet du skal (skrive tekster) fra, oppfordret Anne Ma videre.

 

Byggeprosjektet «nytt rom»

Timene etter denne verdifulle coachingtimen med Anne Ma, var helt vidunderlige. Tenk at jeg faktisk HAR disse fantastiske egenskapene! Jeg følte jeg gikk rundt som på rosa skyer resten av dagen. Det tok likevel litt tid før all informasjonen sank inn, slik det oftest gjør for en som lever litt i tåkeland pga utmattelse. Men jeg innser nå stolt at det faktisk HAR sunket inn. Jeg har tross alt gjort flere endringer med meg selv i tiden etter, nå vel vitende om at jeg innehar disse flotte egenskapene og har muligheten til å skru dem opp på full styrke om jeg vil.

Blant annet har jeg blitt flinkere til å lytte. Det henger nok sammen med at jeg virkelig forsøker å være tilstede i nuet når jeg er sammen med folk. Jeg har også begynt å spørre flere spørsmål, nesten skamløst, -for der jeg før holdt kjeft i frykt for å virke nysgjerrig eller å blande meg, har jeg nå sakte men sikkert begynt å spørre litt mer flittig, uten å bekymre meg videre over det. Nettopp dette er gull verdt fordi jeg etterhvert ønsker å fungere som journalist.

I tillegg har jeg kommet ganske langt i en bok jeg fant nylig, boken «Lev Livet Uten Bekymringer». Denne boken er rett og slett fantastisk! Det tar litt tid å lære seg nye tenkemønstre, men jeg merker allerede nå hvordan mange av mine inngrodde bekymringer er i ferd med å miste rotfeste og blir blåst vekk.

Jeg har også tødd litt opp og begynt å si ting jeg tidligere kanskje bare tenkte stille for meg selv, ut høyt, for etterpå å stå der litt stolt og forundret over at jeg faktisk sa det høyt. Begynner jeg å gi slipp på min frykt for alle andres meninger?

Ellers har jeg begynt å gjennomføre noe av det jeg har drømt om lenge, nemlig å være god på vedlikehold, samt det å jobbe fysisk med oppsussing av hus, og å så egne planter, urter og grønnsaker. Endelig!

Dagene kan riktignok snegle seg avgårde, og det hender jeg er trist og lei fordi jeg til stadighet blir så totalt utslitt av veldig små økter og kan bli liggende i mange dager, men jeg VELGER å se det positive i enhver situasjon. Nå bruker jeg blant annet noe av tiden som sengeliggende på å gjenoppta fransken som så lenge har ligget nedstøvet. Eller jeg leser om tarmhelse og det å leve uten bekymringer.

Det hender jeg har en god dag, og da får jeg virkelig se hva slags egenskaper jeg HAR. Når jeg ligger utmattet, fungerer det som stor trøst og god motivasjon å minne seg selv på nettopp dette. Og ordene til coach Anne Ma henger så godt igjen:

-Det her er egenskaper som du har gjenkjent i andre. Du kan kun gjenkjenne disse egenskapene fordi du selv har de.

 

 

Her er eksempler på hva som skjer når jeg befinner meg i det «rette rommet»:

Jeg lager herlige kortfilmer
Jeg synger og spiller inn sanger
Jeg skriver levende tekster, som f eks «Sommeridyll» og «Tilstede i nuet»
Jeg lager en fotobok full av vakre bilder
Jeg fotograferer alt som kan krype og gå

 

Hva slags egenskaper gjenkjenner du i andre, som du selv lengter etter å skru opp på fullt volum?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *