Flykter du fra følelsene dine?

Følelser kan være utrolig vanskelig å kjenne på. De fleste av oss har opplevd mye rart i livet, og det er helt uungåelig at noen av opplevelsene blir vonde minner som vi helst ville vært foruten. Mange velger å flykte fra de vonde følelsene, men gjør det egentlig noe med problemet? 

Tekst og foto: Monica H A Snopestad

Du kan ha blitt mobbet på skolen eller arbeidsplassen. Kanskje har du opplevd overgrep, eller mistet noen du var glad i. Alle mennsker har møtt motgang eller opplevd noe som har vært vanskelig å takle en eller annen gang i livet. Men det er store forskjeller på hvordan vi velger å takle dem.

Flukten fra virkeligheten

Det er helt normalt å ville flykte fra de vonde følelsene, fortrenge vonde minner og legge lokk på fortiden. Men hvordan vi velger å takle dette er veldig individuelt.

Enkelte fortrenger at noe som helst har skjedd, og bare legger ett lokk på store deler av fortiden. Men det vil alltid være en fare for at noen eller noe roter til det blikkstille vannet, og får grumset til å komme til overflaten igjen. I slike situasjoner kan det ofte renne over for den det gjelder, og dette er slettes ingen god opplevelse. 

Noen stenger all agressjon og sinne inne i seg, og nekter slik seg selv å få utløp for de vonde følelsene som ligger latent i følelsessenteret. Det er lett å tro at når vi gjør det, blir de vonde følelsene borte, men sånn fungerer det dessverre ikke. De ligger der, lagret fysisk i kroppen, og kan når som helst resultere i ett utbrudd som ingen ser komme. 

Vi kan velge å ruse oss med narkotiske stoffer eller alkohol, for slik å flykte fra virkeligheten. Men det går utover så alt for mye annet i livet. Det kan gå utover utdannelse, arbeidslivet og økonomien, venner og familie, boforhold og parforhold, -men aller mest den det gjelder. 

Det å sove kan også fungere som en flukt fra virkeligheten. Når tankene spinner i områder som nærmer seg de vonde følelsene, kan dette trigge følelsen av å måtte sove, eller at all kraft forlater kroppen din, -for kropp og sinn henger sammen i hårfin balanse. 

Så er det de som flykter fra nåtiden ved å velte seg i fortidens vonde minner, eller konstant bekymre seg for fremtiden. Når til og med nåtiden blir for vanskelig å takle, hva gjør man da?

Våg å ta de rette valgene

Uansett hva slags flukt vi velger fra virkeligheten og de vonde følelsene, så er det bare en ting som virkelig hjelper, -og det er å våge å føle på de vonde følelsene, bearbeide dem, og slik komme videre. Det er ikke lett. Men det må til. Vi må rett og slett ta ett valg, og gjøre det som er best for oss selv. Ikke fordi andre ønsker det, men fordi det er essensielt for vår egen livskvalitet. 

Prøv å legge merke til hva det er du tenker på. Surrer tankene dine mye rundt vonde opplevelser, bekymrer du deg mye, er du mye redd og engstelig? Hva gjør disse tankene med deg?

Føler du at det er konstruktivt for deg å dvele ved fortiden eller å bekymre deg for fremtiden? Vi kan bruke ett helt liv på å bekymre oss uten at det hjelper det grann. Så det beste er å finne teknikker som fungerer, slik at vi kan få en enkerere hverdag. På spørsmål om hva eldre på dødsleiet angrer mest på i livet, svarer de ofte at de skulle ønske de ikke hadde bekymret seg så mye. 

Vi kan være redde for å mislykkes, men visste du at mange også er også like redd for å lykkes? Desto mer vi klarer og oppnår, desto større forventninger får andre til oss. Vi får også større forventninger til oss selv. Frykten for å feile kan derfor bli lammende, og i mange tilfeller fører dette til at vi blir selvdestruktive og holder oss selv tilbake fra å lykkes, fordi det føles tryggere. Men oppnår vi da det vi drømmer om?

Fear kills more dreams than failure ever will

Eller kanskje du går og opplever livet som kjipt fordi det ikke er slik du skulle ønske? Du hadde kanskje forventninger om at noe skulle være annerledes enn hvordan det er blitt, og lar dette påvirke hverdagen og følelsen av NUET negativt? Selv skulle jeg veldig ønske at jeg var i jobb, hadde en god inntekt og en bra utdannelse, samtidig som jeg taklet hverdagen med stjerner og glans. Men det hjelper meg ingenting å fokusere på alle forventningene jeg har hatt til livet mitt. Det gjør meg bare deprimert. Kjenner du på det samme?

Change you expectations with appreciation, and your day will seem brighter. -Tony Robbins

Du er din egen lykkes smed

Ett kjent og kjært ordtrykk er det ikke? Men har du tenkt over hvor bra det egentlig er? For det er jo sant. Du ER din egen lykkes smed. Det er nemlig opp til DEG, og ingen annen hvordan DU skal velge å takle livet ditt og følelsene dine.

Har du en kjip dag, så kan du aktivt velge å snu den til en positiv dag. Eller du kan velge å få ut agressjonen ved å spille death metal på full guffe, løpe en tur, lære deg kickboksing eller la tårene trille. Hyl og skrik, gjør det inn i en pute dersom du er flau! Skriv sterke sangtekster, mal ett sint eller trist bilde, blogg om det (bare ikke heng ut noen)!

Selv hender det at jeg skramler veldig med oppvasken og prater med meg selv mens jeg freser høylydt. Men så har det også hendt veldig ofte at jeg har blitt lammet av trøtthet og utmattelse, og valgt å legge meg for å sove. Da skrur jeg av verden, og stenger meg inne i den myke, trygge boblen av tung dyne og myk madrass. Men det bidrar ikke til noe konstruktivt! «Jeg kommer ingen vei her i livet», -nettopp slik OnklP synger det!

Det er da, når du kjenner at du får lyst til å flykte, at du må tenke deg om og ta ett valg. Tenk på hva det er du bryr deg om. Hva er dine verdier? Hva er det du ønsker ut av livet? Hva kan du eventuelt gjøre for å komme litt nærmere din drøm, her og nå? 

Nye tankespor

Da jeg tok i bruk den teknikken i fjor høst, skjedde det plutselig veldig mye i huset. Jeg malte rom etter rom, og fikk virkelig gnisten tilbake under oppussingen. Det eneste jeg ønsket der og da var trossalt å komme i hus og å kunne sove i nytt soverom, i ny seng, ha besøk i ny stue, og dusje i ny og varm dusj. Jeg valgte å ha fokus på hva det var jeg ønsket og spurte meg selv aktivt hva jeg kunne gjøre for å nå målet. Det var SABLA effektivt! Jeg glemte samtidig bort at jeg hadde det «fælt»!

Det viste seg da at jeg orket mye mer enn jeg selv trodde. Det var bare hjernen jeg måtte overbevise og motivere for å komme igang. Men mental trening er ferskvare, og da jeg følte meg bedre og etterhvert FRISK, steg alles forventninger til meg, inkludert mine egne, -og jeg falt tilbake til den «beskyttende» flukten fra virkeligheten. Jeg glemte å holde min mentale helse frisk og fersk. 

Nå har jeg derimot blitt klar over hva det er som skjer, og er parat til å ta opp kampen. Jeg har ett lite prosjekt på gang, og det går simpelthen ut på at hver gang jeg føler meg trøtt, kraftløs eller lei, skal jeg stoppe opp og spørre meg selv om det egentlig er slik at jeg er «syk», trøtt eller «dårlig», og teste det ut ved å gjøre en avledingsmanøver som fungerer konstruktivt for meg.

Livet er som et lerret: Hver eneste morgen kan du bestemme deg for å male videre på det samme gamle bildet, eller du kan velge å skape et nytt ett. 

Da jeg kom hjem fra jobb igår og kjente at sengen ropte på meg, var jeg med en gang obs på hva det var som skjedde, og konkluderte med at jeg heller hadde lyst til å lære noe, så jeg la meg i sofaen og leste. Jeg holdt det gående hele dagen med forskjellige aktiviteter, uten å sove så mye som ett øyeblikk, og oppdaget at kroppen var helt grei til tross for at jeg følte meg trøtt og tung i hodet. Jeg gikk til og med en tur på kvelden, og klarte nesten å oppnå målet mitt om å gå 8000 skritt pr dag!

Idag kjente jeg nok en gang at jeg ville i seng. Da dro jeg frem kamerautstyret mitt istedet og begynte å børste støv av fotoegenskapene mine. Jeg holdt på med fotografering i noen timer, og nå sitter jeg altså her og skriver. Det er sikkert mye annet jeg heller kunne gjort, f eks å male litt, starte på oppussing av spisestua, eller gjøre husarbeid, men det er viktig for meg at avledningsmanøveren min er noe som motiverer der og da. Det skal ikke bli en overveldende greie, slik at jeg igjen finner senga fordi jeg mister piffen. 

Fotografere, skrive, lese, synge, -dette er ting som jeg elsker å holde på med, og som også fungerer konstruktivt for meg. De understreker også mine verdier som er blant annet det å alltid lære noen nytt og å kunne bidra til en forskjell for noen der ute, enten det er ved å ta sterke bilder, fotografere og dokumentere viktige hendelser, eller skrive noe som kan hjelpe andre. 

Dette er aktive valg jeg har tatt for å lage meg selv en god dag. Jeg valgte å være i godt humør og å gjøre noe for å nå mine mål, utvikle meg i rett retning og å dermed øke mestringsfølelsen. 

Nå blir det spennende fremover. For det som skjer hver gang jeg begynner å ta slike gode valg for meg selv, er at jeg føler meg mye bedre fysisk og psykisk, og da setter jeg igang noe. Det er akkurat som om at universet svarer med å utfordre meg ytterligere når jeg kommer inn i en slik periode, så nå er det bare å kvinne seg opp og stå løpet ut! Imorgen starter jeg hos coach for å få hjelp på veien!

Life has a way of testing a persons will, either by having nothing happen at all, or by having everything happen at once. -Paulo Coelho

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *