Fargerom, -det er viktig det..!

For ett par dager siden oppdaterte jeg layouten på nettsiden min, og la til en slags lysbildefremvisning i toppen der man (inntil videre) kan klikke seg inn på to av mine nyeste blogginnlegg. Ett av bildene jeg la der, var ett bilde som tilhører blogginnlegget om rockebandet Rock Steady og min fotoshoot med dem.

Fra dag én satt jeg og lurte på hvorfor i all verden bildet av dem (i fremviseren på forsiden) så så forferdelig ut! Det var akkurat som om de var spysjuke hele gjengen, for hele bildet var preget av en slik kvalmende grønnfarge, nærmest grumsete. Jeg kunne ikke helt skjønne hvorfor, -orginalene så jo helt flotte ut, og jeg var jo kjempefornøyd med redigeringen jeg hadde gjort på de. Men langt baki hjernebarken demret det at det kunne ha noe med fargerom å gjøre.

Skjermbilde 2014-06-26 kl. 19.49.33(bildet slik det syntes med fargerom ProPhoto RGB)

De fulloppløselige bildefilene jeg sendte til oppdragsgiver Patrick, var i fargerom ProPhoto RGB, mens bildene som fremstår som flotte på Facebook (og også i blogginnlegget jeg referete til ovenfor) er konvertert til sRGB. Det at jeg alltid har konvertert alt av nettbaserte bilder til sRGB er trossalt fordi jeg vet at det er dét som skal til for at bildet skal se best mulig ut i en nettleser, og også fordi de fleste fotolab’ene (i fotobutikker) er styrt utifra det fargerommet. Jeg husker fortsatt (med ergrelse) den gangen jeg fremkalte hundrevis av bilder på en slik fotolab, og dro hjem med like mange bilder i ett ekkelt grønnskjær av grums, -jeg som trodde jeg hadde vært så flink da jeg redigerte hvert eneste bilde i Adobe RGB, -det som jo var det beste..!

Vel, man lærer så lenge man lever. Når alt kommer til alt, er det superenkelt å endre fargerom. Det var bare noen tastetrykk, så dekorerte plutselig bildet forsiden med den verdigheten det fortjener..:)

Skjermbilde 2014-06-26 kl. 19.51.33(samme bildet i fargerom sRGB)

Nå som jeg har ryddet opp i dette, lurer jeg litt på om den egentlige grunnen til at Patrick nettopp bestilte ett par av bildene i sorthvitt, er fordi han kanskje syns de alle så spysjuke ut på noen av bildene? =) Eller er det kanskje rett og slett fordi han faktisk syns sorthvitt er tøffere?

Uansett, så skal han få det slik han ønsker, og fra nå av skal jeg tenke meg litt mere om ang hva slags fargerom jeg leverer bilder i. Man skal ikke bare gå ut ifra at folk fremkaller bildene på en printer som favoriserer ProPhoto RGB eller Adobe RGB. Saken er den at man som fotograf egentlig aldri kan være sikker på hvor eller hvordan kundene printer bildene sine, eller om de legger dem på nett. Derfor er både fargerom og oppløsning uhyre viktig, i tillegg til størrelsen og plassering på eventuell logo. Det er også derfor de fleste fotografer, så veldig klokt gjort, velger å beholde ALL copyright selv, og leverer papirbilder, forstørrelser og album til kunden fremfor digitale filer som kan bli brukt til hva som helst. Som profesjonell fotograf ønsker man at det man leverer skal fremstå på best mulig måte. Det hjelper fint lite å levere ett perfekt redigert bilde i full oppløsning med sin logo på, dersom kunden selv fremkaller det på sin egen printer hjemme og henger det på veggen i en standard fotografen aldri i livet ville ønske å gå med på å la se dagens lys…

Det er da man kan spørre meg selv om hvorfor jeg leverer høyoppløselige filer til kunden? Jeg er da opptatt av kvalitet jeg også?

Sannheten er den at jeg ikke har noen printer ennå. Og jeg har heller ikke tatt skrittet og inngått noen avtale med noen som har printer. JAAA jeg  ønsker meg virkelig en printer, og jeg ønsker meg også veldig erfaring med å bruke en (jeg har ikke annen erfaring enn den korte og lille erfaringen jeg har fra fotoskolen…), men en slik printer er både svindyr og krever plass i tillegg. Jeg har hverken penger eller plass her og nå, og dersom jeg av og til har penger til overs, har jeg fortsatt ikke plassen… Så en slik printer må jeg nok heller ønske meg til den dagen vi har fått større plass og jeg har ett sted å ha den..:) Eller jeg kan inngå en avtale med noen som har det. 🙂 Alt har sin tid.

Foreløpig holder jeg meg til å levere alt i sRGB. Da er jeg helgardert for det meste, og dersom en kunde er såpass dreven at h*n kan dette med fargerom, vet de hva de skal be om..:)

Håper at dere som leste dette innlegget nå forstår litt bedre hvorfor de fleste fotografer velger å så på sitt og levere papirbilder og forstørrelser? Det er rett og slett fordi de ønsker sine kunder det beste, -samtidig som de kan fortsette å vise seg fra sin beste side (utifra hva som henger på veggene rundtomkring)…:)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *