Du har alltid ett valg

Har du noen gang opplevd at noe som normalt sett ville ha vippet deg fullstendig av pinnen og sendt deg rett i kjelleren, istedet vekket en enorm styrke og besluttsomhet i deg?

Det er det som skjer når du velger å ta en aktiv rolle i livet ditt.

Du har alltid ett valg

Alle mennesker har ett valg. Vi tar valg helt fra vi står opp om morgenen til vi legger oss. Det er opp til oss selv å velge hvordan dagen vår skal bli, hvordan vi skal takle eventuell motgang, og hvordan vi skal reagere følelsesmessig i enhver situasjon.

hver-dag-tar-du-ett-valg

Dessverre er det ganske lett å påta seg en offer-rolle når vi opplever motgang. Vi kan ha lett for å legge skylda på alle andre rundt oss for at vi har det fælt, og føler kanskje at det ikke er stort vi selv kan få gjort med saken. Det er tross alt ikke vår skyld at vi lider. Vi er jo bare offer for det som har skjedd. Selvmedlidenhet og bitterhet gjennomsyrer livet dersom vi velger å ikle oss offer-rollen.

Når vi tar på oss denne passive rollen, har vi egentlig ikke noe makt over eget liv. Det gir en reell følelse av maktesløshet, og resultatet er at vi ikke har noen innflytelse på det som skjer rundt oss. Men det er kun fordi vi selv har valgt å legge skylden og ansvaret på alle andre. 

Ta en aktiv rolle i ditt eget liv

Se for deg at du sitter på en buss full av medpassasjerer. Bussjaføren ser ut til å ha full kontroll bak rattet, og forserer den humpete og smale veien uten problemer. Dere føler dere trygge på at han hverken treffer fjellveggen på høyre siden, eller kjører utenfor stupet på venstre side av veien.

Men så mister sjaføren bevisstheten. Han har nemlig slurvet med blodsukkeret de siste dagene og i tillegg hoppet over insulinsprøyta si. Bussen styrer nå rett mot ett stup, og alle ombord i bussen står i livsfare.

Det er da du tar ett valg. Er dette tiden for å leke «placing-the-blame»-leken? Du kan sikkert si at det er bussjaføren sin SKYLD at alle nå er i ferd med å miste livet, og slik la være å ta ansvar for hva som skjer videre. Men er det virkelig noe lurt?

Såklart ikke! Det mest naturlige ville være å forsøke å gjøre noe med situasjonen. Ta en aktiv rolle, ha en innflytelse på situasjonen og ta ansvar for hva som skjer videre. Det er da du tar styringen over rattet, og redder inn situasjonen, trass i at det kanskje egentlig ikke var ditt ansvar.

Når vi slutter å legge skylda på andre, skjer det noe fantastisk; vi har plutselig en innflytelse, og en mulighet til å påvirke det som skjer med og for oss selv.  

Let the magic happen

Når vi påtar oss en aktiv rolle og innser hvilken innflytelse vi selv har på det som skjer med oss og livene våre, skjer det noe fantastisk; vi gjenvinner makten. Vi er ikke lenger maktesløse.

I tillegg blir vi åpne for mulighetene der ute. Hvordan kan vi gjøre ting anderledes? Når vi aktivt tar egne valg, blir mulighetene grenseløse, og nye dører åpner seg for oss.

Med den indre styrken vokser også selvfølelsen. «Dette mestrer jeg!» «Dette får jeg til!» «Ingenting skal få knekke meg!».

Når vi tar over styringen i eget liv, får vi muligheten til å re-designe våre liv fullstendig. Vi trenger ikke andre til å få ting til å skje for oss, det er uansett oss selv det står på. Det er du selv som må ta valgene, for deg selv. 

 

Selv valgte jeg å ta noen drastiske valg denne uken. Jeg fikk noen påminnelser om hvor skjørt livet er, og hvor fort vi alle kan miste det vi har. Jeg var på vei til å falle ned i «kjelleren» igjen, og kunne lett bare gitt opp, men istedet valgte jeg å rette meg opp i ryggen, kjenne på styrken i meg selv, og la besluttsomheten ta over styringa.

Mitt valg resulterte i at jeg nå plutselig skal ut i praksisplass hos Mester Grønn.

Det kan være litt skummelt å hoppe ut i noe nytt, det er det alltid når vi tar nye valg. Men det er viktig å gå utenfor egen komfortsone. Det er tross alt slik vi vokser og kommer oss videre her i livet. 🙂

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *