Det er arvelig. Eller?

En av de kommentarene vi kanskje hører oftest i forbindelse med sykdommer, er at «det er arvelig». Siden foreldrene dine har den sykdommen, de symptomene og de problemene, er det helt logisk at du også har dem. Og sånn er det bare, right? 

Arvelig belastet

Påstanden er ikke helt uten hold. Vi arver tross alt både gener og DNA fra våre foreldre og forfedre, samtidig som vi også utsettes for endel miljøpåvirkninger som preger oss og gjør oss til dem vi er, både fysisk og psykisk. Men visste du at idet vi blir født, arver vi også en hel del av mors bakterieflora, og at dette har en enorm innvirkning på deg og din helse? 

Den utrolig viktige overføringen av bakterier skjer idet vi kommer ut av mors fødselskanal. Disse bakteriene er utrolig viktige blant annet for at den lille skal kunne utvikle et godt immunforsvar, og slik kunne modnes best mulig den første tiden av livet sitt. Disse barna har også mer av en type stoffer i blodet som knyttes til immunsystemet, nemlig forsvarsceller av typen Th1. Slike celler kan nettopp være med på å forebygge allergiske reaksjoner.

De som derimot blir tatt ut ved keisersnitt mangler denne viktige overføringen av bakteriefloraen til mor, og har derfor en stor mangel på bakterien bacteroidetes. Dermed blir den lille «keiseren» mer utsatt for blant annet allergier (også matoverfølsomhet), diabetes, irritabel tarmsyndrom, astma og fedme. Med tanke på at flere enn hvert sjette barn i Norge kommer til verden ved hjelp av keisersnitt, og at over 30 prosent av barna i USA blir født på denne måten i dag, tenker jeg at dette er stor grunn til bekymring (kilde: Folkehelseinstituttet). 

Hva kan vi gjøre med det?

Det er ingen grunn til å gi opp bare fordi du har arvet endel gener som gjør livet vanskelig for deg. Selv har jeg arvet ADHD fra mor, og kanskje firbromyalgi og ME fra far. Siden farmoren min har diabetes og farfar hadde hjerteproblemer, vet jeg at dette også er noe som «ligger i blodet» mitt. I tillegg har både mormor og morfar tidlig demens og alzheimer. Fremtidsutsiktene mine ser dermed ikke akkurat særlig bra ut!

Men med tanke på hva nyere forskning sier ang microbiomet vårt, føler jeg likevel ikke at jeg har noen grunn til å fortvile. Vi kan faktisk påvirke microbiomet vårt selv! Med en sunn livsstil og et sunt kosthold, kommer vi langt på vei. 

En forstyrret tarmflora kan f eks påvirke psyken. Er ting ikke på stell i tarmen, kan du bli plaget av f eks depresjoner, schizofreni og autisme m.m. Det er også mye forskning på hva endring av kosthold kan gjøre for oss med ADHD.

Artikkelen «Forgiftet innenfra» fra 2011 viser til forskningen rundt hvordan tarmhelsen vår kan ha mye å si for blant annet fibromyalgi, IBS, ME, i tillegg til angst og depresjoner. Autisme, fedme, tarmkreft, Crohns sykdom og ulcerøs colitt blir også nevnt her. Denne artikkelen kan virke gammel, men i ettertid har det kommet stadig mer forskning som bekrefter at tarmfloraen påvirker helsetilstanden vår, både fysisk og psykisk. 

– Størsteparten av immuncellene og de hormonproduserende cellene i kroppen finnes i tarmen. Dessuten har den et omfattende nervesystem knyttet til seg, med like mange nerveceller som i ryggmargen, forteller Jørgen Valeur, assistentlege ved Klinikk for medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

 – Den meget sentrale vagusnerven går direkte fra tarmen til hjernen, og igjennom den sendes beskjeder begge veier. Det betyr at vi kan påvirke bakteriene våre, men ikke minst at de kan påvirke oss, legger han til.

Bakteriene våre kan faktisk også endre genene våre ved å skru dem av og på!

Det er også blitt funnet sammenheng mellom bakterier og leddgikt.

Ta helsen i egne hender

I følge avisen Politiken vil leger i fremtiden komme til å skrive ut tarmbakterier til sine pasienter. Forskerne mener at en spesiell diett, samt en kapsel med 50-100 forskjellige sunnhetsfremmende arter av tarmbakterier, skal kunne kurerere alt fra angst, type 2-diabetes, eller kanskje også kreft. Samspillet mellom tarmbakterier og sykdommer forbløffer forskere verden over. Forskningen har med andre ord tatt av, og det varsles et paradigmeskifte. Dette er jeg utrolig glad for!

Men hvorfor er det slik at så mange helst vil vente til det kommer medisiner i pilleform? Hva med å ta helsen i egne hender, på naturlig vis?

Heldigvis er dette begynt å bli en trend i Norge. Gry Hammer skriver bøker om Fermentering og hvordan det er å være en Moderne Jeger, Helen Ragnhild holder kurs om et Glødende Kosthold og har selv spist seg frisk fra ME, Sara Lossious driver en av Norges mest populære podcaster ved navn Ingefær, og modellen og bloggeren Maren Aasen produserer Surf Kombucha som kan kjøpes i matbutikker over hele Norge. Jeg følger Helsesnappen og Kostholdsdamene på Snapchat, hvor utrolig mange gjestesnappere forteller om sin hverdag der de lager mat fra bunnen av, jakter på økologisk og tarmvennlige råvarer, unngår giftstoffer ved å bruke økologiske sminkeprodukter samt hår- og hudpleie, og viser frem sine surdeigsstartere, kombuchamammaer og vannkefirkorn.

Dette er en utrolig god trend syns jeg, og jeg slenger meg på. Alle disse som jeg følger med på i hverdagen, kan vise til flott hud, jevn og god energi, og veltrente kropper. Det er mitt ideal, og min drivkraft til å selv gjøre det samme. Nemlig å ta saken i egne hender. Eller rettere sagt helsen. For uansett hvor arvelig betinget vi er, så er vi fortsatt individuelle mennesker med det store privilegium at vi kan ta egne valg. Og ved å ta de rette valgene, kan vi endre på de genene, den bakteriefloraen og de giftstoffene i blodbanen som vi fikk overført fra våre foreldre og forfedre. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *